Adventskalender
Een adventskalender?! Jazeker, in Duitsland krijgen niet alleen kinderen een adventskalender gevuld met chocola, maar ook volwassenen krijgen een adventskalender gevuld met verrassingen. Vanaf 1 december is er iedere ochtend een verrassend feitje/weetje over Duits/Duitsland/Oostenrijk. Op deze manier heb jij straks een streepje voor bij je klanten en gasten. EN ook heel handig voor de volgende vakantie.
Vandaag de 1e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.
Je kan ook met een adventskalender aftellen. Vroeger werd dan vanaf de 1e advent iedere dag afgeteld naar Kerst. Dit was o.a. met streepjes op de deurpost, die dan uitgeveegd konden worden. Later kwamen de commerciële adventskalenders met o.a. chocola of plaatjes. De commercie heeft toen besloten om de adventskalenders op 1 december te laten starten. De kalenders hebben dan niet ieder jaar een ander aantal deurtjes.
Vanaf 1 december een eigen adventskalender. Iedere dag een leuk feitje/weetje/cadeautje over Duitsland/Duitsers.
1 december
Nog 24 dagen en dan is het Kerst. Iedere dag een leuk feitje/weetje/cadeautje over Duitsland/Duitsers. Wisten jullie dat er heel veel woorden in het Duits op het Nederlands lijken, maar dat ze een hele andere betekenis hebben? Dit zijn de “valse vrienden”. Iedereen kent wel het woord “bellen”, waarmee in het Nederlands de deurbel of telefoon mee wordt bedoeld. In het Duits is het de hond die aan het blaffen is. Zo kan je in Duitsland heerlijk “liegen” en ben je dus niet aan het “liegen”, maar aan het “liggen”. “brauchen” betekent “nodig hebben”. “schlimm” ist niet “slim”, maar “erg”.
2 december
Wist je dat je in het Duits ALLE zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter schrijft? Dus: auto, tafel, stoel, deur, broek, brood, tuin, huis. Ook het woord “u” – “Sie” schrijf je net als het bezittelijke voornaamwoord “uw” – “Ihr” altijd met een hoofdletter.
3 december
Wist je dat je in Duitsland alleen de jarige met zijn verjaardag feliciteert? De rest van de aanwezige gasten wordt natuurlijk wel begroet, maar je feliciteert deze niet. Ook wordt in Duitsland niemand al “alvast” gefeliciteerd of wordt een verjaardag al van tevoren gevierd. Je feliciteert iemand op de dag zelf of later. Wat je wel in Duitsland kunt doen, is in iemands verjaardag “reinfeiern”. Het feest is dan de avond van tevoren en er wordt tot na middernacht gefeest. De jarige wordt om middernacht gefeliciteerd en hij krijgt ook dan pas zijn cadeautjes.
4 december
Wist je dat je in Duitsland achter de telwoorden een “.” (punt) zet? Je zegt dus niet 4e december, maar 4. Dezember. Ook bij de 40e verjaardag wordt dus geschreven 40. Geburtstag. Wil je in een brief of e-mail schrijven: “Rotterdam, 4 december 2020” dan schrijf je in het Duits: “Rotterdam, den 4. Dezember 2020”.
5 december
Vandaag de 2e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.
In Duitsland wens je elkaar ‘einen schönen Advent’ / ‘eine schöne Adventszeit’
Ik wens jullie allemaal ‘einen schönen 2. Advent’
6 december
7 december
Wist u dat in Duitsland iedereen tegen zijn ouders, ooms, tantes, opa’s, oma’s “du” (jij) zegt. Tegen onbekenden wordt altijd “Sie” gezegd. Zelfs tegen collega’s met wie met al jaren samenwerkt, wordt vaak nog steeds “Sie” gezegd. Het “Dutzen” (je-zeggen) wordt alleen bij goede vrienden gebruikt.
8 december
Zaken doen in Duitsland is toch anders dan in Nederland. Als je in Nederland gaat solliciteren, wordt er over van alles gesproken. Je komt een paar keer op gesprek, leert al toekomstige medewerkers/collega’s kennen. Het onderwerp salaris komt ooit een keer aan bod. Hetzelfde geldt voor andere zakelijke besprekingen. Er wordt veel sociaal gepraat. De Duitsers zijn veel directer. Je wil zaken doen, dus praat je over zaken. Zo wordt er al in het eerste sollicitatiegesprek over salaris gesproken. De Nederlander onderhandelt over alles; het polderen. De Duitser wil gewoon zekerheid: zo gaan we het doen.
9 december
Vandaag weer een paar “Valse Vrienden”. In Duitsland koop je “eine Kiste Bier/Cola”. Deze “Kiste” is geen kist, maar een krat. De vrouw die het over haar “Enkel” heeft, bedoelt niet haar “voetgewricht”, maar haar kleinkind. En als een Duitser pijn in zijn “Kreuz” heeft, heeft hij pijn in zijn onderrug. Als een Duitser “satt” is, dan is hij niet dronken, maar heeft hij genoeg gegeten.
10 december
11 december
Wist je dat er 118 miljoen mensen op de wereld wonen die Duits spreken? Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein zijn officieel Duitstalig. In Zwitserland, Luxemburg, België, Frankrijk en Italië is Duits een van officiële talen. In bepaalde regio’s wordt hoofdzakelijk Duits gesproken. In Spanje, Nederland, Ierland, Israël, Russland, Kazachstan, Zuid-Afrika, VS, Canada, Brazilië, Argentinië, Paraguay, Namibië wonen erg veel mensen van Duitse afkomst, die soms ook alleen maar Duits spreken. Een goede reden om Duits te leren! Probeer het eens via www.andale-e-learning.nl En ontdek dat het helemaal niet zo moeilijk is.
12 december
Vandaag de 3e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.
In Duitsland wens je elkaar ‘einen schönen Advent’ / ‘eine schöne Adventszeit’
Ik wens iedereen “einen schönen dritten Advent”
13 december
14 december
15 december
Duitsland heeft net als Nederland vrij op de christelijke feestdagen (Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerst). Bovendien is goede vrijdag ook een nationale feestdag. Duitsland viert op 1 mei de ‘Dag van de arbeid’ en op 3 oktober de ‘Dag van de Duitse Eenheid’. Verder zijn er veel feestdagen, die per regio verschillen zoals bijvoorbeeld: boete- en biddag (rond 19 november – Saksen), Allerheiligen (1 november – Baden-Württemberg, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland), Hervormingsdag (31 oktober – Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thüringen)
16 december
17 december
28 december
19 december
Vandaag de 4e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.
In Duitsland wens je elkaar ‘einen schönen Advent’ / ‘eine schöne Adventszeit’.
Ik wens iedereen “einen schönen 4. Advent”
20 december
21 december
22 december
Wist je dat je in Duitsland verplicht bent om in de winter winterbanden onder de auto te hebben. Als richtlijn kan je gebruiken van november tot en met maart. Maar het gaat eigenlijk om de temperaturen/weersomstandigheden. Bij kans op ijzel, gladheid, sneeuw, aanvriezende mist enz. ben je verplicht op winterbanden te rijden.