Gespecialiseerde tolk- en vertaalwerkzaamheden & cursussen Duits

Adventskalender 2020

Adventskalender

Een adventskalender?! Jazeker, in Duitsland krijgen niet alleen kinderen een adventskalender gevuld met chocola, maar ook volwassenen krijgen een adventskalender gevuld met verrassingen. Vanaf 1 december is er iedere ochtend een verrassend feitje/weetje over Duits/Duitsland/Oostenrijk. Op deze manier heb jij straks een streepje voor bij je klanten en gasten. EN ook heel handig voor de volgende vakantie.

Vandaag de 1e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.
Je kan ook met een adventskalender aftellen. Vroeger werd dan vanaf de 1e advent iedere dag afgeteld naar Kerst. Dit was o.a. met streepjes op de deurpost, die dan uitgeveegd konden worden. Later kwamen de commerciële adventskalenders met o.a. chocola of plaatjes. De commercie heeft toen besloten om de adventskalenders op 1 december te laten starten. De kalenders hebben dan niet ieder jaar een ander aantal deurtjes.
Vanaf 1 december een eigen adventskalender. Iedere dag een leuk feitje/weetje/cadeautje over Duitsland/Duitsers.

1 december

Nog 24 dagen en dan is het Kerst. Iedere dag een leuk feitje/weetje/cadeautje over Duitsland/Duitsers. Wisten jullie dat er heel veel woorden in het Duits op het Nederlands lijken, maar dat ze een hele andere betekenis hebben? Dit zijn de “valse vrienden”. Iedereen kent wel het woord “bellen”, waarmee in het Nederlands de deurbel of telefoon mee wordt bedoeld. In het Duits is het de hond die aan het blaffen is. Zo kan je in Duitsland heerlijk “liegen” en ben je dus niet aan het “liegen”, maar aan het “liggen”. “brauchen” betekent “nodig hebben”. “schlimm” ist niet “slim”, maar “erg”.

2 december

Wist je dat je in het Duits ALLE zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter schrijft? Dus: auto, tafel, stoel, deur, broek, brood, tuin, huis. Ook het woord “u” – “Sie” schrijf je net als het bezittelijke voornaamwoord “uw” – “Ihr” altijd met een hoofdletter.

 

 

 

 

 

3 december

Wist je dat je in Duitsland alleen de jarige met zijn verjaardag feliciteert? De rest van de aanwezige gasten wordt natuurlijk wel begroet, maar je feliciteert deze niet. Ook wordt in Duitsland niemand al “alvast” gefeliciteerd of wordt een verjaardag al van tevoren gevierd. Je feliciteert iemand op de dag zelf of later. Wat je wel in Duitsland kunt doen, is in iemands verjaardag “reinfeiern”. Het feest is dan de avond van tevoren en er wordt tot na middernacht gefeest. De jarige wordt om middernacht gefeliciteerd en hij krijgt ook dan pas zijn cadeautjes.

4 december

Wist je dat je in Duitsland achter de telwoorden een “.” (punt) zet? Je zegt dus niet 4e december, maar 4. Dezember. Ook bij de 40e verjaardag wordt dus geschreven 40. Geburtstag. Wil je in een brief of e-mail schrijven: “Rotterdam, 4 december 2020” dan schrijf je in het Duits: “Rotterdam, den 4. Dezember 2020”.

5 december

Wist je dat Duitsland iets meer dan 80 miljoen inwoners heeft. De hoofdstad is Berlijn. Duitsland bestaat uit 16 deelstaten. Iedere deelstaat heeft zijn eigen wetten en regels. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de meeste inwoners. De deelstaat Beieren is qua oppervlakte het grootst. Oostenrijk heeft iets minder dan 9 miljoen inwoners en heeft 9 deelstaten.

Vandaag de 2e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.

In Duitsland wens je elkaar ‘einen schönen Advent’ / ‘eine schöne Adventszeit’
Ik wens jullie allemaal ‘einen schönen 2. Advent’

6 december

Sinterklaas. Jawel. Ook in Duitsland wordt Sinterklaas gevierd. Hij heet Nikolaus. Hij heeft een begeleider, die in Duitsland Knecht Ruprecht heet. In Zuid-Duitsland en Oostenrijk heet hij Krampus. Op 5 december mag iedereen die lief is geweest zijn schoentje zetten. Op 6 december zit er dan een cadeautje in de schoen. Het zijn eigenlijk kleine cadeautjes, maar in de loop van de jaren worden de cadeautjes steeds groter.

7 december

Wist u dat in Duitsland iedereen tegen zijn ouders, ooms, tantes, opa’s, oma’s “du” (jij) zegt. Tegen onbekenden wordt altijd “Sie” gezegd. Zelfs tegen collega’s met wie met al jaren samenwerkt, wordt vaak nog steeds “Sie” gezegd. Het “Dutzen” (je-zeggen) wordt alleen bij goede vrienden gebruikt.

8 december

Zaken doen in Duitsland is toch anders dan in Nederland. Als je in Nederland gaat solliciteren, wordt er over van alles gesproken. Je komt een paar keer op gesprek, leert al toekomstige medewerkers/collega’s kennen. Het onderwerp salaris komt ooit een keer aan bod. Hetzelfde geldt voor andere zakelijke besprekingen. Er wordt veel sociaal gepraat. De Duitsers zijn veel directer. Je wil zaken doen, dus praat je over zaken. Zo wordt er al in het eerste sollicitatiegesprek over salaris gesproken. De Nederlander onderhandelt over alles; het polderen. De Duitser wil gewoon zekerheid: zo gaan we het doen.

9 december

Vandaag weer een paar “Valse Vrienden”. In Duitsland koop je “eine Kiste Bier/Cola”. Deze “Kiste” is geen kist, maar een krat. De vrouw die het over haar “Enkel” heeft, bedoelt niet haar “voetgewricht”, maar haar kleinkind. En als een Duitser pijn in zijn “Kreuz” heeft, heeft hij pijn in zijn onderrug. Als een Duitser “satt” is, dan is hij niet dronken, maar heeft hij genoeg gegeten.

10 december

Regionale woorden. Als begroeting wordt er in het Noorden van Duitsland regelmatig ‘Moin’ of ‘Moin Moin’ gezegd. Dit kan zowel als begroeting als bij het afscheid gezegd worden. EN het kan de hele dag door gezegd worden. In Zuid-Duitsland (Beieren) en Oostenrijk wordt ‘Servus’ en ‘Grüß Gott’ en in Zwitserland wordt ‘Grüezi’ gezegd.

11 december

Wist je dat er 118 miljoen mensen op de wereld wonen die Duits spreken? Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein zijn officieel Duitstalig. In Zwitserland, Luxemburg, België, Frankrijk en Italië is Duits een van officiële talen. In bepaalde regio’s wordt hoofdzakelijk Duits gesproken. In Spanje, Nederland, Ierland, Israël, Russland, Kazachstan, Zuid-Afrika, VS, Canada, Brazilië, Argentinië, Paraguay, Namibië wonen erg veel mensen van Duitse afkomst, die soms ook alleen maar Duits spreken. Een goede reden om Duits te leren! Probeer het eens via www.andale-e-learning.nl En ontdek dat het helemaal niet zo moeilijk is.

12 december

Duitsers bakken heel veel (kerst)koekjes, ook wel “Plätzchen” genoemd. Vandaag een basisrecept om Duitse (Kerst)koekjes te bakken. Leuk om gezamenlijk met (klein)kinderen te doen. Je hebt een bakblik, bakpapier en uitsteekvormpjes nodig. En let op! Duitse koekjes zijn niet flinterdun, maar gewoon stevige koekjes. Verwarm de oven voor op 200C.
Ingrediënten: 125 g boter, 125 g suiker ,3 eetlepels melk , 1/4 theelepel vanillearoma, 200 g bloem, 1/2 theelepel bakpoeder, 70 g vanille (kook)puddingpoeder.
Als versiering kan je nootjes, amandelen enz. gebruiken. Mix/Kneed de boter en de suiker. Voeg de melk en het vanillearoma toe. Daarna meel, bakpoeder en vanille puddingpoeder toevoegen. Rol het deeg met een deegroller op het aanrecht tot een grote plak. Steek daarna met de uitsteekvormpjes de koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op het bakpapier op de bakplaat. De koekjes 15-20 min bakken. Daarna af laten koelen en luchtdicht bewaren.

Vandaag de 3e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.

In Duitsland wens je elkaar ‘einen schönen Advent’ / ‘eine schöne Adventszeit’
Ik wens iedereen “einen schönen dritten Advent”

13 december

Koffietijd is koffietijd of is het toch anders? Als je in Nederland iemand op de koffie uitnodigt, is dat of ’s ochtends tussen 10:00-11:00 of ’s avonds na 19:30. In Duitsland is de koffietijd ’s middags tussen 15:00-16:30. En dan is het Kaffee und Kuchen.
Wist je trouwens dat het in Duitsland erg onbeleefd is, om maar 1 koekje of 1 stukje gebak te eten? De koekjes staan op tafel. Ze worden niet aangeboden, iedereen moet ze zelf maar pakken. En de taart is nooit 1 taart, want stel dat de ander die taart niet lekker vindt.

14 december

Wist u dat de Duitsers niet met een broodje kaas lunchen? De Duitsers ontbijten voor hun werk. In het weekend of op hun vrije dag ontbijten ze uitgebreid, eventueel zelfs met vrienden/familie in een “Café” (en nee, dat is geen Nederlands café maar een lunchroom). Tussen de middag eten de meeste Duitsers warm. Als ze op hun werk zijn, hebben ze of iets meegenomen van huis, dat in de magnetron wordt opgewarmd of ze gaan iets in de “Kantine” eten. ’s Avonds eten de Duitsers “Abendbrot”. Het woord zegt het al, brood. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als ze ’s middags niets warms hebben gegeten, eten ze ’s avonds warm. Ook in het weekend wil het nog wel eens anders zijn en eet men ’s avonds warm. Er zijn ook verschillen tussen stad en dorp.

15 december

Duitsland heeft net als Nederland vrij op de christelijke feestdagen (Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerst). Bovendien is goede vrijdag ook een nationale feestdag. Duitsland viert op 1 mei de ‘Dag van de arbeid’ en op 3 oktober de ‘Dag van de Duitse Eenheid’. Verder zijn er veel feestdagen, die per regio verschillen zoals bijvoorbeeld: boete- en biddag (rond 19 november – Saksen), Allerheiligen (1 november – Baden-Württemberg, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland), Hervormingsdag (31 oktober – Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thüringen)

16 december

Vandaag weer een paar “valse vrienden”; woorden die in het Nederlands en het Duits (bijna) hetzelfde zijn, maar iets heel anders betekenen.
Als de Duitser zegt, dat iets “schlimm” is, bedoelt hij niet dat het ‘slim’ is, maar dat het “erg is”. Als de Duitser zegt, dat iets “niedrig” is, bedoelt hij niet “nederig”, maar “laag”. “offenbar” betekent niet “openbaar”, maar “duidelijk”. Wil je “openbaar” zeggen, dan zegt de Duitser “öffentlich”. Als de Duitser zegt dat hij iets “gleich” doet, zegt hij niet dat hij het “gelijk” doet, maar “straks”. Als Duitsers iets “versprechen”, dan “verspreken” zij zich niet, maar dan beloven ze iets. Als een Duitser tegen je zegt “bis Sonnabend” bedoelt hij zaterdag en niet zondag(avond).

17 december

Duitsland heeft ook een andere traditie qua ‘Einschulung’; de dag dat kinderen voor het eerst naar school gaan. In Duitsland ben je vanaf je 6e leerplichtig.
Alle kinderen gaan na de zomervakantie naar school en niet zoals in Nederland vlak na hun verjaardag. Aangezien alle kinderen tegelijk hun eerste schooldag vieren, is dit een hele happening. De scholen beginnen vaak met een kerkelijke viering, er zijn voorstellingen van oudere kinderen. De ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s zijn aanwezig. Elk kind krijgt van zijn ouders een ‘Schultüte’. Dit is een grote puntzak (denk dan aan minstens 30 cm, maar kan ook veel groter) die gevuld is met snoep en cadeautjes. Na de eerste schooldag wordt het kind samen met de ‘Schulranzen’ (schoolrugzak) en de ‘Schultüte’ gefotografeerd.

28 december

Wie zegt Duitsland, denkt vaak aan bier. Duitsland heeft het Reinheitsgebot; bier mocht vroeger alleen uit water, gerst en hop bestaan. Intussen zijn er een paar versoepelingen.
Je kunt in Duitsland in de winkels/restaurants gewoon ‘Biermischgetränke’ bestellen, dit is een mix tussen bier en limonade/andere alcoholische dranken. Bijvoorbeeld:
Colabier, Kalter Kaffee = bier met cola
Red Eye: bier met tomatensap
Heller Moritz: Weizenbier met champagne
Fruchtweizen: Weizenbier met fruitsap
Ieder jaar wordt in het eerste weekend van augustus in BERLIJN het: Internationale Bierfestival gevierd. 2,2 kilometer, meer dan 300 bierbrouwerijen, 85 landen.
Het ‘Oktoberfest’ begint half september en wordt tot en met de eerste zondag in oktober in München gevierd.

19 december

Ook in Oostenrijk wordt er veel gebakken. Vandaag een Oostenrijks recept voor kerstkoekjes. Je hebt nodig een bakplaat en bakpapier. Verwarm de over voor op 175C.
Ingrediënten: 200 gram boter, 250 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 gram geraspte amandelen.
Mix de boter romig, voeg de suiker, vanillesuiker en de amandelen toe. Als laatste voeg je de boter en het bakpoeder toe. Maak daarna rolletjes van 3-4 cm (en 1-1,5 cm dik) en buig ze tot halve maantjes. Leg de koekjes daarna op het bakpapier op de bakplaat. Bak de koekjes ca. 20 minuten. Na het bakken met poedersuiker bestrooien.
Bewaar de koekjes luchtdicht.

Vandaag de 4e advent. Iedere zondag 1 kaars extra aansteken. Als alle 4 kaarsen branden, dan is het bijna Kerst.

In Duitsland wens je elkaar ‘einen schönen Advent’ / ‘eine schöne Adventszeit’.
Ik wens iedereen “einen schönen 4. Advent”

20 december

Bent u al eens in Duitsland op de kerstmarkt geweest? Iedere stad en ieder dorp heeft wel een kerstmarkt. De steden hebben vaker meerdere verschillende markten: oude ambachten, middeleeuwen enz. De kerstmarkten openen vlak voor de 1e advent en blijven tot 23 december staan. Dit jaar is het natuurlijk allemaal anders. Er is zelfs al een drive-through-kerstmarkt.
Wil je een keer kijken hoe een gewone kerstmarkt eruit ziet? Kijk dan even hier op de virtuele kerstmarkt in Essen: https://www.visitessen.de/…/startsei…/startseite.de.html

21 december

Zomaar een paar kleine verschillen tussen Nederland en Duitsland.
– In Duitsland vind je op het toilet geen verjaardagskalender
– In Duitsland geef je elkaar een hand of 1 of 2 zoenen, maar zeker geen 3 zoenen
– In Duitsland is moederdag op de 2e zondag van mei, maar vaderdag valt tegelijk met Hemelvaart. De vaders gaan dan ook de hele dag met elkaar op stap om bier te drinken.
– In Duitsland heb je geen vrijdagmiddagborrel
– In Duitsland beval je niet thuis

22 december

Wist je dat je in Duitsland verplicht bent om in de winter winterbanden onder de auto te hebben. Als richtlijn kan je gebruiken van november tot en met maart. Maar het gaat eigenlijk om de temperaturen/weersomstandigheden. Bij kans op ijzel, gladheid, sneeuw, aanvriezende mist enz. ben je verplicht op winterbanden te rijden.

23 december

Vandaag nog een keer “valse vrienden”.
Een “Taugenichts” is geen “deugniet”, maar een “nietsnut”.
“herstellen” is niet “herstellen”, maar “vervaardigen”. En als je het koud hebt, vraag dan niet om de “Kachel” omhoog te zetten, want aan een “tegel” die op een plank ligt heb je niets.
Een “Zaun” is geen “tuin”, maar een “hek”. En als iets “verrückt” is, dan is het “gek”. Is iets “überflüssig”, dan is het niet “overvloedig”, maar “overbodig”. Een “tas” is geen “Tasse”, maar een “Tasche”. Een “Tasse” is een “kopje”. Als een Duitser je “stur” noemt, ben je niet “stoer”, maar “koppig”.

24 december

Met een cadeautje. Vandaag is Heiligabend. In Duitsland is dit geen officiële feestdag, maar in veel delen van Duitsland, wordt er vanaf de middag weinig/niet gewerkt. Op de 24e wordt de kerstboom opgezet. ’s Avonds wordt meestal nog aardappelsalade met worstjes gegeten. Na de kerstmis worden thuis de kaarsen in de boom aangestoken en is er “Bescherung”. Het kerstkindje/kerstman heeft de cadeautjes langsgebracht. Die worden dan uitgepakt.
Op eerste kerstdag bestaat het typische kerstdiner uit gebraden gans, rodekool en aardappels/Klöße resp. Knödel.
Mijn cadeau voor jullie: Als je voor 31 december een cursus boekt op www. andale-e-learning.nl krijg je 10% korting. Gebruik hiervoor de kortingscode: kerst2020
Ik wens iedereen: Frohe und gesegnete Weihnachten!